Light brown mother bear with a brown cub on her back standing on green grass

*Top 15* Amazing Bear Facts!

Most people would be surprised to learn that there are 8 bear species. The most well known are panda, polar, and grizzly. They can be found in North/South America, Europe, and Asia.

Despite their fierce reputation, most Bears are shy and prefer solitude. They can run fast, climb trees, swim long distances, and even stand upright to get a better view of their surroundings.

Read on to learn more amazing Bear facts!

A mother bear and her two cubs
A mother bear and her cubs

1) Bears are Mammals

Bears are Mammals, which means that they have hair or fur, are warm blooded, have lungs that breathe air, and have a complex brain. In addition, they give birth to live young and nurse them.

A Mother Bear Nursing 2 Cubs
A Mother Bear Nursing 2 Cubs

2) There are 8 Bear Species

The 8 Bear Species are: Andean (Spectacled) Bear, Asiatic Black Bear, (North American) Black Bear, Brown Bear, Panda Bear, Polar Bear, Sloth Bear, and Sun Bear. (Scroll down for more information on each bear species)

The 8 Bear Species
The 8 Bear Species

3) All Bears have Mutual Traits

All 8 Bear Species have mutual traits. This includes strong teeth, a digestive system built for meat, and sharp claws. And stocky legs, long snouts, and small rounded ears.

A Brown Bear fishing in a river
A Brown Bear fishing in a river

4) Bears live on 4 Continents

The Earth consists of 7 Continents. (A Continent is a very large area of land – such as Africa or Asia – that consists of several countries).

Bears can be found on 4 Continents – North America, South America, Europe, and Asia. They are not found in Africa, Antarctica, or Australia.

Polar Bears are found in the Artic but not Antarctica
Polar Bears are found in the Artic but not Antarctica

5) Most Bears are Vulnerable Status

Sadly, 6 of the 8 Bear Species are classified as Vulnerable, which means that they are threatened with extinction unless circumstances and reproduction improve.

The 6 Vulnerable Bear Species are the Andean (Spectacled) Bear, Asiatic Black Bear, Giant Panda, Polar Bear, Sloth Bear, and Sun Bear. As unbelievable as it sounds, in the 1980s pandas were facing extinction!

The only 2 Bear Species which are not Vulnerable are the North American Black Bear and Brown Bear.

Two Adorable Black Bear Cubs!
Two Adorable Black Bear Cubs!

6) Most Bears are Omnivores

Most Bears are Omnivores, which means that they eat food both plant and animal substances. There are two exceptions. Polar Bears are mostly Carnivorous. And Giant Pandas eat almost nothing but bamboo.

A Brown Bear eating a fish
A Brown Bear eating a fish

7) Most Bears Hibernate in the Winter

Most bears hibernate during the winter, which means that they don’t need to eat or drink, and rarely urinate or defecate (if at all). They lower their body temperature 8-12 degrees, and they break down fat stores for energy. This is an evolutionary response to survive harsh elements and food scarcity in the cold winter months.

If food is present a bear does not have to hibernate, unless it is pregnant or winter conditions are extremely severe. (For example, in the cold Alaska winters). Since bears in zoos have access to food all year found, they do not hibernate.

In the colder, northern parts of Alaska bears hibernate 7 months of the year. In contrast, Giant Pandas – which eat bamboo that is available year round – never hibernate.

Most Bears Hibernate in the Winter
Most Bears Hibernate in the Winter

8) Bears have an Amazing Sense of Smell

Bears have a better sense of smell than any animal on earth! They can smell things from 20 miles away. They can even smell food in a sealed Ziplock bag!

A Brown Bear and 2 Cubs
A Brown Bear and 2 Cubs

9) Andean (Spectacled) Bears live in South America

As the name suggests, Andean Bears live in the Andes mountains in South America. They are the only surviving bear species that are native to South America.

Due to the beige colored markings on their face and upper chest, they are also called Spectacled Bears. Each bear’s markings are different, which makes them easily recognizable.

Surprisingly, Andean Bears are mostly vegetarian. Only 5% of their diet is meat. Males weigh 220-440 pounds and females weigh 77-180 pounds, which makes them a mid-sized bear species.

  • Black Bear
  • Black Bear
  • A small black bear

10) Asiatic Black Bears live in Asia

Asiatic Black Bears live in eastern Asia. This includes Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Cambodia, China, India, Iran, Japan, Laos, Malaysia, Mongolia, Myanmar, Nepal, North Korea, Pakistan, Russia, Taiwan, and Vietnam.

Asiatic Black Bears are very distinct looking. They have long black fur around their face and big ears. And they have a white patch on their chest that is usually crescent-shaped.

Similar to Andean Bears and American Black Bears, Asiatic Black Bears do not eat much meat. They eat some small mammals, birds, fish, mollusks and carcasses. But they mainly eat grasses, fruits, berries, seeds, insects and honey.

As for hibernation…Asiatic Black Bears in northern climates hibernate; those in southern climates do not.

  • Black bear with long fur around its head and big ears
  • Small black bear with yellow crescent on its chest in river
  • Small black bear with yellow crescent on its chest standing on hind legs

Check out my Animals Asia blog!

11) North American Black Bears live in the U.S. and Canada

North American Black Bears are the most common bears in North America. They range from Florida to Canada and Alaska.

Despite their name, Black Bears can be black, brown, or blonde. In northwestern British Columbia, Canada they are sometimes white.

Like most bears, Black Bears are omnivores but most of their diet is vegetarian.

North American Black Bears are sometimes Dark Brown
North American Black Bears are sometimes Dark Brown

Check out my Bearizona blog!

12) Brown Bears live in the western U.S. and Canada

Brown Bears live in Alaska, western Canada, and parts of Washington, Montana and Wyoming. There are also some Brown Bears in Europe, Asia, and Russia.

Despite their name, Brown Bears are not always brown. Some are black or blondish brown.

There are several subspecies of Brown Bear. The largest are the Big Browns, who live along the coast of Alaska and Russia. Grizzly Bears – who live in the North American Rocky Mountains – are smaller.

Brown Bears live in the U.S. and Canada
Brown Bears live in the U.S. and Canada

Check out my Bear With Us blog!

13) Panda Bears live in China

All of the world’s Giant Pandas live in in 6 separate mountain ranges in south central China. As incredible as it sounds, every panda in zoos around the world are on loan from the Chinese government. This includes their offspring, who have to be returned to China at age 3.

Pandas main food source is Bamboo. Since it is low in nutritional content, they have to eat over 80 pounds a day!

Unlike other bears, Pandas do not hibernate for the winter. (They need to eat bamboo every few hours to survive). Instead, pandas move to lower elevations in the winter to stay warm.

Want to learn more about Pandas? Check out my *Top 27* Amazing Panda Facts blog!

Mother and little Black and White Panda Snuggling to each other
Panda Bears main food source is Bamboo

14) Polar Bears live in the Arctic

Polar Bears live in the Arctic, on ice-covered waters. This includes Alaska, Canada, Russia, Greenland, and some northern islands owned by Norway, such as Svalbard.

Polar Bears are among the largest bears in the world. Males can weight up to 1,760 pounds!

Unlike other bears, Polar Bears are mostly Carnivores. They hunt seals on the ice throughout the year – especially in the winter – so they do not need to hibernate.

Polar Bears live in the Arctic
Polar Bears live in the Arctic

Check out my *Top 15* Amazing Polar Bear Facts blog!

15) Sloth Bears live in Sri Lanka, India, Bhutan, Nepal and Bangladesh

There are two subspecies of Sloth Bears – the Sri Lankan Sloth Bear and the Indian Sloth Bear.

Sloth Bears have long, shaggy, black hair and a white U- or Y-shaped marking on their chest. They have large lips, a long tongue, a pale muzzle and hook like claws they use to climb trees and dig for termites.

In addition, Sloth Bears have long tongues to suck up termites. This activity can be heard from far away. Their main food source – ants and termites – are available year round so Sloth Bears have a smaller home range than other bears. It is also why they do not need to hibernate.

Sloth Bears are nocturnal and occupy home ranges that they share with other Sloth Bears.

Sloth Bears have long, shaggy hair
Sloth Bears have long, shaggy hair

Check out my Wildlife SOS blog!

16) Sun Bears live in Southeast Asia

Sun Bears live in Brunei, Cambodia, China, India, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Thailand, and Vietnam.

They live in trees and have short black/dark brown water-repellent fur. Sun Bears are named after the white or yellow crescent on their chest; which is the shape of the rising or setting sun. Each marking is unique like a fingerprint.

At 5 feet and under 150 pounds, Sun Bears are the smallest of the bear species. They are half the size of an American Black Bear.

Like Sloth Bears, Sun Bears have an extremely long tongue, which they use to extract termites from their nests. They have powerful jaws and sickle shape claws, which they use as tools to tear into tree bark searching for insects.

Since their insect food source is available year round, Sun Bears do not hibernate.

  • Black bear with tongue out
  • Small black bear with yellow crescent on its chest
  • Brown bear in tree with lots of green leaves

Check out my San Diego Zoo Travel Guide: Hours, Tickets, Exhibits (2025) blog!

Final Thoughts

Bears are powerful, intelligent animals that live across four continents. Each species is unique – from polar bears in the Arctic to pandas in China. They play an important role in nature’s balance and deserve our protection.

If you enjoyed these bear facts, share this post with a friend who loves wildlife!

You Might Also Like…